top of page

'TRABZON' 3D Şehir Haritası Çerçeve Tasarımı


Herkese merhaba.


Trabzon 3D Çerçeve Tasarımı
Trabzon 3D Çerçeve

Tasarım sitelerinde ve özellikle Pinterest uygulaması üzerinde kentlerin üç boyutlu dekoratif çerçevelerini şık buluyorum; 3D şehir haritası gerçekten ilgimi çekiyor. Farklı ülkelerdeki büyük şehirlerin şablonlarını rahatlıkla bulabiliyorken ‘Trabzon’ nezdinde bir çalışma olmadığını fark ediyorsunuz. Peki yaşadığımız bölge için bu ürünü nasıl yapabiliriz?


'Google Earth' üzerinde örnek olarak 'Paris' veya 'Londra' gibi şehirleri 3D olarak gezinebiliyorken şehrimizle ilgili görsel ve verisel gelişmeleri kontrol ederseniz üç boyutlu yapıların mevcut olduğunu ancak sayısı çok az olduğunu görebilirsiniz. Bu nedenle şartlar yetersiz kalıyor. Biraz araştırma ve emek sonrasında adım adım neler yaptığımı paylaşmak isterim.


Google Earth Trabzon bakışı

 

Çalışma alanı olarak Ortahisar ilçemizin doğduğum ve büyüdüğüm Kemerkaya mahallesi, İskenderpaşa, Gazipaşa, Çömlekçi mahallelerini içine alarak Atatürk alanı, Gantia ve liman bölgesini tercih ederek başladım.


  1. Öncelikle ‘cadmapper’ üzerinden seçtiğim bölgenin haritasını ihtiyaç duyulan ayarları uyguladıktan sonra .dxf formatını 6 dolar karşılığında indiriyorum. (‘SketchUp’ veya ‘Rhino’ alanında çalışma yapanlar direkt olarak 3D formatları üzerinde çalışma yapabilir.)


    cadmapper ekran görüntüsü

  2. Hatları güzel bir biçimde ortaya çıkarmak ve katmanlara müdahale etmek amacıyla 'AutoCAD' programında yeryüzü, yol hattı ve bina katmanlarını birbirinden ayırıyorum.

    Katmanların Belirlenmesi

  3. Tablet ve kalem yardımıyla ‘Shapr3D’ uygulamasının keyifli ve kolay kullanımını seviyorum. Katmanları ayrı ayrı modelleme işlemlerinin ardından üç boyutlu haritamızı elde ediyorum. Katı modeli 3D yazıcımız için .obj formatında çıktısını alıyorum. Kare olarak planladığım yeryüzünün ölçülerini 15 x 15 cm alana sığacak şekilde kararlaştırıyorum.

    Shapr3D ekran görüntüsü
    • Not 1- Burada verilerin yetersizliği ve daha detaylı çalışma gerekliliği nedeniyle binaların yükseklikleri gerçek değerlere sahip olmadığını belirtmem gerekiyor; aynı yüzeyde bulunanlar binalarda eşit olarak çalışma yapmak işleri biraz rahatlatıyor.

    • Not 2- Topografik olarak bölge üzerindeki uygulamanın çalışmayı ağırlaştığını söyleyebilirim ancak üzerinde titiz bir çalışmayla bunu da başarabiliriz. Ancak binalar üzerinde oynamayla farklı deniz yüksekliklerini görüntü olarak verebilmenin güzel bir yol olduğunu paylaşmak isterim.

    • Not 3- Uygulamada kaliteli 3D format çıktılarını almak veya daha çok proje üzerinde çalışmak için tam sürümüne sahip olmanız gerekiyor.


  4. Mevcut 3D yazıcımız ‘Zaxe X3’ yardımıyla gerçekleştireceğimiz baskı için son hazırlıkları 'xDesktop' üzerinden yapıyorum. Beyaz PLA filament tercihiyle birlikte ayarlamalar yaptıktan sonra yaklaşık 10 saat süren baskı süreciyle devam ediyorum.



  5. Elde ettiğimiz 3D haritamızın çerçevesini de yine 3D model olarak tasarlıyor ve yaklaşık 3 saatlik bir baskı süreciyle elde ediyorum. Çerçevemizin dış ölçüsü yaklaşık 19 x 19 cm olacak.


    3D Çerçeve Baskı Anı
  6. Denizi temsil eden alt zeminde turkuaz renkli 3 mm kalınlığında pleksi kullanıyorum. 15 x 15 cm ölçülerinde kesilen pleksi üzerine 3D haritamızı köşeden hizalayarak yapıştırıyorum.

    Zemin Çalışması
  7. Bazı çerçeve uygulamalarında şahit olduğum üzere minyatür araba detayı kullanılarak farklı bir güzellik katıldığını düşünüyorum. Trabzon çerçevesi için balıkçı teknesinin güzel tercih olacağını düşündüğümden; internet üzerinde araştırmalar sonucunda ‘bidoluhobi’ ile tanışıyorum. İnternet adresi stoklarındaki 5 cm uzunluğunda minyatür modelin uygunluğu nedeniyle sipariş veriyor ve hızlı gelen ürünü zeminin uygun yerine yapıştırıyorum.


    Minyatür Balıkçı Teknesi
  8. Tüm sürecin sonunda birçok dünya kentinin çerçeve arşivine TRABZON meydanı da artık yerini alıyor. Çerçeve duvara açılabildiği gibi ayaklar tasarlayarak masaüstünde sergilenebilir.




Anı duvarımda yerini alan ‘TRABZON’ temalı ürün sürecinde keyifli ve heyecanlı birçok an yaşadım. Bu heyecanla birlikte düşünceyi geliştirerek ve çeşitlendirerek ortaya çıkan farklı uygulamaları yeniden paylaşmak ve görüşmek üzere.

Komentarze


GÜNCEL
SON PAYLAŞIMLAR
bottom of page